söndag 7 december 2008

Statens kluvna tunga i klimatfrågan

Var på Naturvårdsverkets Klimatforum förra veckan. Väldigt bra program. Intressanta, relevanta föredrag. Bra diskussioner.

Men någonting känns väldigt konstigt. Här står statliga Naturvårdsverkets experter och med engagemang och eftertryck visar hur viktigt och bråttom det är att vi lägger om livsstil. Att ansvaret inte bara ligger på individnivå, utan att det också handlar om att undanröja systemfel. Fel som politikerna ytterst har ansvar för att få bort. Samtidigt bryter lika statliga Vattenfall brunkol så det ryker i Tyskland. Skövlar hela byar för att låta dagbrotten breda ut sig.

Hur kan man förvänta sig att vi enskilda ska lägga om hela vår livsstil när staten talar med djupt kluven tunga? Vad är det för mening att staten låter experter utreda och göra väl underbyggda (larm)rapporter när den samtidigt undergräver allt vad gäller klimatarbete genom att elda på brunkolsindustrin i Tyskland?

Fredrik Reinfeldt förklarar i en intervju i Sydsvenskan att staten inte ska lägga sig i och styra Vattenfall. Det är koncernledningens uppgift, inte ägarens, menar Reinfeldt. Goddag yxskaft Fredrik. Det hörs på namnet vad en styrelse ska göra: styra. Överlåter man det till ledningen, då blir det som i Skandia.

Det hela är sorgligt, beklämmande och patetiskt. Men Klimatforum var ändå en bra dag. En i princip fullsatt aula på Stockholms universitet, 1 100 personer var samlade. En av dem var Reinfeldts miljöminister, Andreas Carlgren. Men Vattenfall stod inte nämnt i hans manus. Undra på det.

3 kommentarer:

  1. Hej Lars,
    det som vi på Vattenfall gör i Tyskland har du all anledning att vara mycket stolt över. Tyvärr är världen helt beroende av kolkraft och kommer så att vara under lång tid framöver. I Tyskland kommer ca hälften av elen från kolkraft och i Polen är det ca 98%. I Sverige har vi vattenkraften och kärnkraften som gör att situationen hos oss ser annorlunda ut. Det finns en stor politisk och folklig enighet kring kolkraften i Tyskland och dess roll för energiförsörjningen. Vattenfall får, tvärtemot vad bilden är i Sverige, väldigt mycket beröm från de tyska myndigheterna för hur vi arbetar med de komplexa frågorna kring brunkolsbrytning. Vi får också beröm från hela världen för det pionjärarbete vi bedriver inom CCS, koldioxidavskiljning och lagring. Det kanske inte är så konstigt att vi i Sverige ser på saken med lite andra ögon, eftersom vi inte behöver kolet, men vi måste samtidigt inse att världen har detta beroende.

    SvaraRadera
  2. Hej Oskar
    Imponerande PR-fotarbete, verkligen! Men beroendet du hänvisar till är just det beroende som svenska regeringen säger sig göra allt för att det ska minska. Vari ligger då logiken i att äga ett bolag som bygger ut beroendet??? Nej Oskar, jag har ingen som helst anledning att vara stolt över Vattenfall, tvärtom. Dessutom undviker du skickligt min egentliga synpunkt i frågan, det faktum att staten äger Vattenfall och samtidigt har ett Naturvårdsverk som driver frågan om att vi ska minska våra utsläpp av växthusgaser. De dubbla rollerna försvinner först om Vattenfall upphör att bygga ut och investera i kolkraften.

    SvaraRadera